Ifølge et intervju med kommunalminister Åslaug Haga i Dagens Nærlingsliv er det alt for mange stygge tettsteder i Norge.
- Det har enorm betydning at det er pent på stedene turistene kommer til. At mange av oss legger igjen mer penger på kontinentet fordi vi er på attraktive steder, det er det ingen tvil om. Og at turister som kommer til Norge kunne lagt igjen mer penger er det heller ingen tvil om. Næringslivet bør kjenne sin besøkelsestid, sier hun.
Arkitekt og rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Peter Butenschøn, gir Haga sin fulle støtte.
- Problemet er de ambisjonsløse norske tettstedene. Det handler om vilje og omsorg mer enn om hva som er stygt. Det er en sånn «Spiller det noen rolle, da?»-holdning til dette i Norge. Veien fra Oslo til Gjøvik er et sammenhengende studie i tilfeldig utviklede små steder. Nittedal, Gran og Brandbu for eksempel, sier han.
Butenschøn mener den mest drepende kraft i norske tettsteder er kjøpesentrene som legges utenfor og suger all handel med seg. Men ansvaret for planløsheten legger han på politikere og næringsliv.
- Det er lite vanlige folk kan gjøre hvis ikke kommunene og næringslivet vil. Det er gjort veldig mye rart i norske tettsteder, mange av dem er bare en gate med hus. Folk er blitt godt vant, ikke minst i utlandet. Nordmenn har vært ute og reist og sett at i andre fattige land tar man vare på gater og torg på en helt annen måte. Der leses stoltheten ut av de offentlige stedene.
dn.no - Norges styggeste sted?
Structures Sculpted by Snow: Nature’s Seasonal Dance With Architecture
-
Winter’s snow, ice and frozen landscapes transform architecture, reshaping
buildings' sensory experiences.
The post Structures Sculpted by Snow: Nature’s...
Legg inn en kommentar