07 mars 2008

Arkitekturmuseet åpnet

I ettermiddag åpnet Statsbygg dørene til det nye Nasjonalmuseet - Arkitektur, syv år etter at Kultur- og kirkedepartementet hadde gitt klarsignal til bygging. Museet har utstillinger i alle tre bygningene. Det gamle gullhvelvet som stammer fra Norges Banks tid er også tatt i bruk som utstillingsrom. I tillegg til dette har museet en resepsjon, bokhandel, bibliotek, arkiv og et stort allrom. Det er også bygget en kafé med utgang til parken, som vil ha uteservering i sommermånedene. Med Grosch-bygningen og paviljongen tegnet av Sverre Fehn har Arkitektmuseet et godt startpunkt for å skape interesse rundt norsk arkitektur.Museet, som tidligere har huset Norges bank, Riksarkivet og Nasjonalt læremiddelsenter, består av tre deler. Hovedbygningen fra 1830, tegnet av den kjente arkitekten Christian H. Grosch, magasinfløyen fra 1911, tegnet av H. Bucher, og den nye utstillingspaviljongen i glass og betong. Paviljongen er tegnet av Arkitektkontoret Sverre Fehn AS, som også har stått for restaureringen av de gamle byggene. Sammen skaper bygningene et spennende uttrykk som bærer preg av forskjellige arkitekturtyper og tidsepoker. Nasjonalmuseet - Arkitektur er et anlegg som er bygget ut i tre perioder: hovedhuset (opprinnelig Norges Banks hovedbygning, tegnet av Christian Heinrich Grosch i 1830), Buchersalen (opprinnelig en magasinfløy tegnet av Henry Bucher i 1911) og den nye Ulltveit-Moe paviljongen (tegnet av Sverre Fehn i 2002).

Innenfor hoveddøren i Kongens gate møter man det storslagne trappehuset, med grønnmalte og kvaderinndelte vegger. Dette er et gjenskapt klassisistisk rom. I huset ellers merker vi Sverre Fehns hånd, men her er det Grosch og empirestilen vi møter.

Vandrehallen er et vakkert rom dominert av to rader med hvitmalte krysshvelv. Her går man videre til bygningens tre utstillingslokaler (Ulltveit-Moe paviljongen, Buchersalen og Hvelvet). I vandrehallen finnes også bokhandel, informasjonsdisk og Kafé Grosch.

I tilknytning til sidefløyen finnes et atelierrom for skoleklasser, der det er tilrettelagt for undervisning og formidlingsopplegg.

I 2. etasje finner man auditorium for møtevirksomhet, filmvisninger og seminarer/foredrag. Her finnes også studiesaler og bibliotek for de ansatte og eksterne forskere, samt møterom og arbeidsplasser.

De moderne utstyrte magasinene i 2. og 3. etasje skal romme Nasjonalmuseets omfattende samlinger av arkitekturtegninger og fotografier.

Foto: Jaro Hollan

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism