24. november åpnet verdens første saltkraftprototyp på Tofte. Prototypen har vært under bygging i over ett år, og anlegget vil ha begrenset produksjonskapasitet og skal først og fremst brukes til testing og utvikling. På noen års sikt er målet å kunne bygge et kommersielt saltkraftverk.
- I en tid med store klimautfordringer og økende behov for ren energi, er vi stolte over å kunne presentere en fornybar energikilde som aldri tidligere har vært utbygget, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.
Saltkraft er basert på naturfenomenet osmose, definert som transport av vann gjennom en halvgjennomtrengelig membran. Det er slik planter kan ta til seg fuktighet gjennom bladene – og holde på den. Når ferskvann møter saltvann, for eksempel der en elv renner ut i havet, frigjøres enorme mengder energi. Denne energien kan utnyttes til produksjon av kraft gjennom osmose.
I saltkraftverket fører vi ferskvann og sjøvann inn i hvert sitt kammer, atskilt med en kunstig membran. Saltmolekylene i sjøvannet trekker ferskvannet gjennom membranen, slik at trykket på sjøvannssiden øker. Trykket tilsvarer en vannsøyle på 120 meter, eller en betydelig foss, og kan utnyttes i en turbin som lager strøm.
Film som presenterer prinsippet
Statkraft
Restore, destroy or leave to rot? Battle lines drawn over west Africa’s
architectural heritage
-
Uncompleted or abandoned buildings are a regular feature of the landscape.
Now calls for restorations are increasing
Beneath mango trees in the lush gard...
Legg inn en kommentar