17 januar 2014

Bygninger i Planetveien i Oslo fredet

Planetveien 10 A, 12 og 14 er tegnet av de kjente arkitektene Arne Korsmo og Christian Norberg-Schulz. Eiendommene er blant de fremste eksemplene på arkitektur fra 1950-tallet, og er nå fredet av Riksantikvaren.
Planetveien 12, Oslo. Foto: Iselin Brevik, Riksantikvaren
Planetveien 10 A og 14 blir fredet utvendig. I Planetveien 12 blir også interiører, det vil si fast inventar og noe løst inventar, fredet. Boligen var Arne Korsmo og Grethe Prytz Kittelsens arbeidshjem.

─ Planetveien 12 er en av de mest kjente privatboligene i vår arkitekturhistorie. I dette helt spesielle hjemmet er møblene og rommet en helhet. Vi er glade for at eierne av Planetveien 12 har vært tydelige på at de ønsker å bidra til å bevare dette kulturminnet som et unikt hjem, sier riksantikvar Jørn Holme.

Det var også et sterkt ønske fra tidligere eier Grethe Prytz Kittelsen at hjemmet og interiøret skulle bevares for fremtiden.

Vi har lagt stor vekt på nåværende eiers ønsker om fredningsomfanget, slik at Planetveien 12 fortsatt skal kunne brukes som bolig.
Stuen i Planetveien 12. Foto: Ida Gullhav
Hjemmets mekano

Planetveien 12 ble tegnet som bolig for arkitekt Arne Korsmo og designer/kunsthåndverker Grete Prytz Kittelsen. Bygningen har et minimalistisk formspråk og stram detaljering, og er et godt eksempel på arkitektenes ambisjoner om at teknikk og forenkling skulle skape gode bokvaliteter. Korsmos idé var å skape et laboratorium for arbeid og familieliv.

De fleksible interiørløsningene i Planetveien 12 er særegne. Bygningen har mange elementer som kan flyttes og omdannes, for eksempel senger som kan gjøres om til vegg, veggpaneler i stua som kan vendes 180 grader og bli til sorte tavleflater, og kvadratiske sitteputer som kan stables om til ulike møbler. Arne Korsmo kalte dette interiørkonseptet for «hjemmets mekano».

Kilde: Riksantikvaren

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism