Debatten om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke er viktig, men i noen sammenhenger er den underordnet risikovurderinger som en bør foreta uansett. Det virker sannsynlig at vi uansett må forberede oss på en våtere framtid. Det bør få betydning for hvordan vi bygger husene våre. F eks bør det kanskje ikke lenger være tillatt med bygninger med tilnærmet flate tak, det bør muligens komme konkrete krav til håndtering av overflatevann, vi må trolig slutte å bygge på flomutsatte steder osv.
I høst har mange på Vestlandet fått kjenne været på kroppen. Enorme nedbørsmengder har rasert flere hus, og 200 mennesker ble evakuert i Flåm. I metrologenes framtidsbilde kommer ekstremværet «Stig» på besøk med orkan styrke og 200 millimeter nedbør. Dette er ikke usannsynlige nedbørsmenger i 2050, faktisk er dagens rekord 29 millimeter høyere. De neste tiårene må vi forvente en markant økning i nedbøren, særlig i områder fra Vestlandet og nordover som allerede har mye nedbør.
I dag får vi rundt tre-fire ekstremvær i året. Det meste vi har hatt er syv. I vårt framtidsbilde er «Stig» det tiende ekstremværet i 2050. Et ekstremvær er i dag definert som noe som skaper stor fare for skade på liv og verdier og må tilfredsstille visse krav for vindstyrke og nedbørsmengde. I framtiden er det ikke utenkelig at kriteriene for ekstremvær må endres når været blir heftigere.
Kilde: Ytring
Restore, destroy or leave to rot? Battle lines drawn over west Africa’s
architectural heritage
-
Uncompleted or abandoned buildings are a regular feature of the landscape.
Now calls for restorations are increasing
Beneath mango trees in the lush gard...
Legg inn en kommentar