Moderne byggeindustri skaper store miljøproblemer gjennom overforbruk av ressurser, og resultatet er ofte et helsefarlig innemiljø. Derfor er det et stort behov for å utvikle miljøvennlige og naturnære byggemetoder.
Arkitektekteparet Lars Erik Nordland og Evelyne Anderson er i ferd med å sette opp sitt selvtegnede halmhus på Ljan i Oslo. De mener at andre husbyggere absolutt burde gjøre som dem, men peker på at folk stoppes av kunnskapsmangel. Selv Byggforsk mangler kompetanse på miljøvennlige byggemetoder.
Denne videoen forklarer mye av prosessen. Resultatet er et hus med en rekke gode egenskaper:
- For å få halm til husbygging, presses halmen til halmballer med en gammeldags traktorpresse, i stedet for at man lager "traktoregg" av den. En slik traktorpresse finnes fortsatt på alle gårder. Hvis bonden i tillegg kan lagre halmen en god stund på låven, blir den tørr og fin og ypperlig til husbygging, sier Nordland.
Utsiden pusser de med kalkpuss, innsiden med leirpuss. Kalkpussen behandles deretter med purkrystallitt, som inngår en kjemisk forbindelse med pussen. Gamle hus som er bygget med samme teknikk viser at veggen skal kunne stå i minst hundre år uten noe som helst vedlikehold. Resultatet er en vegg som puster, noe som gir et sunt inneklima.
- Vanlig glassull-isolasjon tåler ikke vann, krever derfor plastdekke, og gir et hus som er avhengig av kostbare, avanserte utluftingssystemer. Huset er heller ikke nedbrytbart når den tid kommer. Hvis vi hadde fått i gang en ordentlig diskusjon i Norge om hva man egentlig burde stille som krav til en yttervegg, ville det være over og ut for dagens byggemetode, mener Nordland.
Halmhus bygges ofte opp med den bærende trekonstruksjonen på innsiden, men Nordland og Andersons hus er bygd opp litt annerledes:
- Vi har laget en bindingsverkskonstruksjon som ligger innfelt i halmveggen. Slik får vi en helt glatt innside. Vi har også valgt et formspråk som vi synes passer i samtiden. Vinduene er ikke små åpninger i halmen, men høye spalter ved hvert hjørne, som går helt opp til taket. Hele sørøst-veggen er glass. Utenfor denne veggen ligger det en svalgang og utvendig trapp. Huset er i to etasjer, pluss underetasje med egen leilighet og full takterrasse, forteller Nordland.
Midt i huset er det bygd en stor sylinder av murstein. Her finens en gruepeis med innebygde sitteplasser med bakerovn/lukket brennkammer på den andre siden. Et kanalsystem fører varm røykgass rundt i sylinderen før denne sendes ut gjennom pipa. Sylinderen varme fra solinnstråølingen, og slipper dette tilbake i rommet når det er kjølig.
Når huset en gang skal rives vil det kunne brytes ned til god jord uten problemer.
Østlendingen - Bygger hus av halm
Norsk Jord- og halmbyggerforening (NJH) er med på å utvikle moderne økologisk byggeteknologi innen halmballteknikk (straw baling). Foreningen arbeider også for å fremme jordstamping (pisé), bygging med jordstein (adobe), leirhalm (Leichtlehm), jordgulv og leirepussteknikker. NJH vil informere og vekke interesse, skape nye holdninger i byggebransjen, og påvirke og forandre en fastgrodd byggekultur. NJH er også med på å arrangere kurs, workshops, og seminarer. NJH bistår med kontakt mellom selvbyggere og et fagmiljø med økologiske kompetanse. NJH formidler informasjon om prosjekter, kurs og aktiviteter til alle interesserte, igjennom regelmessige epost-bulletiner og en oppdatert hjemmeside.
Notre Dame rises from the ashes at last: world leaders join embattled
Macron for grand reopening
-
Ceremony gives French president moment of glory in company of Donald Trump
and Volodymyr Zelenskyy as he delivers on promise to restore cathedral
It was...
Legg inn en kommentar