31 januar 2009

Klimakolonialisme


Landbruk har en rekke konsekvenser for landskapet.
Foto: clarity
- Jordbruk var totalt usexy blant investorer inntil nylig, mange hadde helt glemt det. I dag er det selve fremtiden, forteller nordmannen Jørgen Hjelm Bakkerud i East Capital til Bergens Tidende.

East Capital har 43 milliarder svenske kroner under forvaltning, på vegne av 450.000 investorer. Nesten ti prosent av kapitalen er norsk. Stadig mer av pengene brukes til investeringer i jordbruk, primært i underutviklete områder.

I tillegg til ren matproduksjon kommer dyrking av råstoff til bidrivstoff, en virksomhet som faktisk er en miljøversting.

Virksomheten knyttet til investeringer i utenlandsk landbruk kan betegnes som klimakolonialisme. En kronikk i Dagbladet presenterer et knippe klimakolonialistiske tiltak:

TV2-nyhetene har i flere innslag dokumentert hvordan det Stavanger-baserte selskapet Biofuel har tatt seg til rette og hogd ned trær i Ghana for å dyrke jatropha-planter. Oljen fra disse plantene brukes til produksjon av biodiesel. Trærne som ble hugget var blant annet sheanøttrær som det er tabu å felle i hele Vest-Afrika på grunn av deres økonomiske betydning. Kvinner sanker nøtter fra trærne og lager sheanøttolje og -smør som brukes i matlaging. Dessuten tjener de penger på salg av en del av disse nøttene som eksporteres til kosmetikkindustrien.
/../
Det svenske firmaet SEKAB satser på produksjon av biodrivstoff i Tanzania for det europeiske markedet basert på dyrking av sukkerrør fra over 400 000 hektar i store monokulturplantasjer. Jorda leies for 99 år av sentrale myndigheter, for 3-4 kroner pr hektar og år. I et testprosjekt leier selskapet 22 000 hektar som tidligere har vært en statlig ranch. I flere tiår har imidlertid flere tusen mennesker dyrket ris, kassava og sesam på dette området, samtidig som deler av det blir brukt som beiteland av masaier.
/../
Det norske selskapet Green Resources, som tidligere het Tree Farms, fikk i 2000 kraftig kritikk av Norwatch. Selskapet kontrollerer i dag mer enn 200 000 hektar i Tanzania, Uganda og Mosambik. Disse arealene skal i sin helhet være "ubrukt" savanne eller "degradert" skog. Så langt er 11 000 hektar beplantet. Gjennom denne skogreisingen kan Green Resources selge frivillige karbonkreditter til norsk forurensende industri. Norwatch hevdet at leien selskapet betaler staten for jorda, bare er en brøkdel av profitten selskapet får fra salg av karbonkreditter. I tillegg var det anklager om at arbeiderne ikke fikk betalt lønnen sin og at det var jordkonflikter med omkringliggende landsbyer.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism