25 august 2010

Statoil trenger strømmen via Hardanger

Flere ganger har politikerne gjentatt at det er forsyningssikkerheten til bergenserne som utløser behovet for den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger. Men behovet for energi er skapt på annet hold: fra 2014 til 2018 vil kraftbehovet på Troll A og Kollsnesanlegget øke fra 320 til 440 Megawatt, ifølge informasjonssjef i Statoil, Gisle Johanson.

Les også: Protester mot kraftlinjene i Hardanger

Elektrifisering av aktiviteten på sokkelen presenteres i andre sammenhenger som et miljøtiltak, men utløser altså enorme behov for tilførsel av kraft. Forbundsleder i LO–forbundet Industri Energi, Leif Sande, sier til TV 2 Nyhetene at han tror det hadde vært enda vanskeligere å forklare folk i Hardanger at naturen deres må ødelegges for å dekke oljeindustriens behov.

Professor Sigve Tjøtta ved Universitetet i Bergen mener kraftlinjer over Hardanger kunne vært unngått, dersom regjeringen hadde bygget gasskraftverk. Han påpeker paradokset: det er greit å selge gass til Europa, men vi vil ikke bruke noe selv.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener på sin side at man ved å utnytte kraften i Sima kraftverk kan vi unngå å bygge gasskraftverk. Vi kan unngå utslippene det medfører, sier Riis-Johansen til TV 2 Nyhetene.

Problemet med Riis-Johansen er imidlertid at han hele tiden argumenterer dårlig. Gassen som pumpes til Europa blir jo uansett brent, og i perioder vil kraft produsert hundrevis av mil borte bli importert til Norge for å dekke nettopp gasseksportens energibehov. Snedig runddans, som plasserer CO2-utslippene utenfor Norges grenser, men som ikke vil hjelpe miljøet. Tvert imot, på grunn av enegritap ved pumping av gass og tap i overføringsledninger ender man raskt opp med et scenario hvor de totale utslippene blir større.

Kilde: TV 2 Nyhetene

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism