23 desember 2015

Trøndertegl – spennende studentprosjektMed den midlertidige installasjonen Trøndertegl vil en gruppe NTNU-studenter rette fokus på mangfoldet i materialbruken i Trondheim og lokal produksjon av teglstein. Installasjonen er oppført ved inngangen til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og viser frem lokal teglstein. I tre av elementene er det murt med stein fra restlageret til Bratsberg teglverk, det siste teglverket i Norge før det ble nedlagt i 2014.

– Det siste elementet består av stein som vi selv har eltet, banket og brent, med lokal leire fra Melhus, utenfor Trondheim, forteller studentene.

Målet med student-prosjektet er å undersøke og drøfte mulighetene som ligger i tegl. Globaliseringen medfører at for eksempel naturstein importeres fra Kina, glass fra Frankrike, tre fra Sibir og teglstein fra Belgia. Er det en naturlig og selvfølgelig utvikling at teglstein ikke lenger skal produseres i Norge og dermed ikke lenger være et norsk byggemateriale?

Når man unngår å bygge med tegl, er det ikke bare et produkt som ikke blir produsert, det er også er håndverk med omfattende kompetanse og erfaringer, bygget opp over mange hundre år, som forsvinner.

– Ved selv å produsere teglstein med lokal leire fra Trøndelag ønsker vi å rette fokus på at dette er en verdifull ressurs som finnes i Trøndelag. Leiren ble hentet ut, eltet, banket, tørket og så brent i en vedfyrt mile på Oppigard Havdal i Melhus.

Kilde: Murmesteren

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism