24 mars 2016

Batterier for fremtidens strømnett

En stor ulempe med vindmøller eller solceller er at kraftproduksjonen er uforutsigbar og kan komme på tider av døgnet når det egentlig ikke er behov for den. Ikke bare det, men dette er energikilder som gir strøm med svært ujevn kvalitet. Legg til at forbrukssiden heller ikke alltid er like forutsigbar og det hele summeres opp til litt av at problem.

Det er bakgrunnen når Statoil nå skal utvikle et batterisystem for lagring av fornybar energi, som skal testes ut i det som blir verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland pilot park. Elektrisitet fra de fem flytende vindturbinene skal lagres i en container på land med et litiumion-basert batterisystem, med kapasitet til å lagre en megawattime elektrisitet.

Nå kan en lure på hvorfor det satses på litium-ion i sammenhenger som dette. Nå sier vel Statoil selv at selve "hardwaren" i batteriløsningen ikke vil  være revolusjonerende. I den grad prosjektet gir et teknologisk bidrag handler dette mer om å lage et helhetlig batterisystem, inkludert et optimalisert kontrollsystem.

I denne sammenhengen bør alle med litt interesse for hvordan vi kan løse skalerbarhet og variasjon i enegisystemene i fremtiden bruke litt tid på å lytte til MITs Donald Sadoway. I videoen nedenfor forklarer han hvorfor litium-ion ikke kan være løsningen for batterier i virkelig stor skala.  Sadoway fokuserer i stedet på hvordan en kan utvikle batterier som er kostnadseffektive og som kan bygges relativt enkelt, hvor som helst i verden. Vel verd å få med seg:



TED-talk om "Liquid Metal Batteries":

Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism