Rett over påske åpner Deichmanske en ny bibliotekfilial på Tøyen, spesiallaget for 10-15-åringer. Biblo Tøyen, Deichmanske bibliotek blir navnet på biblioteket, som er beregnet for barn og unge mellom 10 og 15 år.
– Åpningen blir faktisk en av de få gangene voksne inviteres inn i lokalet. Vi har lagt vekt på å lage et bibliotek på barn og unges premisser og med unntak av våre egne ansatte, har voksne ingen adgang, forteller Deichmanskes biblioteksjef, Kristin Danielsen.
Kan ikke fri meg for at dette høres ganske dustete ut. Sett at dette blir en "suksess", noe jeg i og for seg ikke ser bort ifra. Skal det i fremtiden være bibliotekets oppgave å skille generasjonene? Jeg trodde oppgaven snarere var noe i retning av det motsatte. Alle konsepter har riktignok godt av å fornyes, men det bør være mye en kan gjøre med biblioteket uten å stenge folk ute. Folkebiblioteket kommer jo fra det samme idegrunnlaget som folkeskolen der en gjorde tilgang til kunnskap til et offentlig anliggende.
Ting ser annerledes ut i dag: Reinert Mithassel, leder for Deichmanske bibliotek, Tøyen filial forteller til Aftenposten at ungdommene de har konsultert "ønsker et sted å være, der de kan «chille» og henge - og få være i fred for foreldre og yngre søsken". Men de ønsker også å gjøre og lage ting sammen med andre.
Jeg skjønner jo hvorfor Deichmanske bibliotek gjør dette, men stiller virkelig spørsmål ved om det er klokt å forsøke og tekkes barn og unge på denne måten. Nå skal det riktignok sies at det nye ungdomsbiblioteket befinner seg kun 70 meter fra den ordinære Deichmann-filialen på Tøyen torg. Her blir det ingen aldersgrense. Skal bli interessant å se om 16-åringene finner veien dit.
Cities on the Go: Could Mobile Architecture Decentralize Urban Futures?
-
Though primarily tested on a small scale, mobile architecture holds the
potential to free us from the limits of static urbanization.
The post Cities on ...
Legg inn en kommentar