02 juli 2016

Boligmangel eller andre problemer?

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) er ute å klager over boligmarkedet. Nef-sjefen peker på at boligmarkedet i store deler av landet er nokså balansert, men problemet er Oslo-regionen, hvor Geving mener det hele tiden blir et større underskudd av boliger.

Foto: Kjetil Reeh

 Dersom dette får vedvare over tid, bygges det fallhøyde som senere kan gi et dramatisk tilbakeslag. Skulle dette inntreffe i Oslo-regionen hvor de tunge finansmiljøene sitter, vil det få overslag til resten av landet og da har vi raskt et omfattende nasjonalt problem.

 Derfor bærer politikerne i Oslo-regionen, og hovedstaden spesielt, et ekstraordinært ansvar for å tilrettelegge for tilstrekkelig boligbygging.

Nå endrer ting seg over tid, men det er ikke veldig lengde siden Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, sa det følgende til Dagsavisen.

– Jeg synes boligbyggebransjen burde slutte å syte om hvor ille de har det.

– Den delen av boligbyggenæringen som opererer i og rundt storbyene i Norge, er faktisk Europas mest privilegerte. De har enorme overskudd og næringen har dårlig effektivitet. De kan bygge bolig for 30-40.000 kroner per kvadratmeter og selge for det dobbelte, så jeg begynner å bli ganske lei av sytinga deres som nå har pågått i årevis.


De gjentatte uttalelsene om boligmangel kan få svært uheldige konsekvenser for boligkjøperne, advarer Bartholdsen på vegne av Forbrukerrådet.

– Vi frykter at disse påstandene om boligmangel gjør boligkjøperne villige til å betale enda mer og at det kan føre til en skadelig boligboble. Det er innlysende at gjentatte påstander om boligmangel gjør boligkjøpere villige til å betale mer og at salget av boliger går raskere. Dette er en stor fordel for både tomteeiere, byggebransjen, banknæringen og eiendomsmeglerforetakene. Påstander om boligmangel gjør det også lettere å få gjennomslag for å krympe størrelsen på nye leiligheter og bygge tettere og høyere på tomtene. Det kan være ekstremt lønnsomt å få lov til å bygge åtte i stedet for de planlagte fire etasjene, påpekte Bartholdsen.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism