17 mars 2018

Vil lage verdens første fusjonskraftverk

Visualisering av Ken Filar, PSFC research affiliate.
Ved MIT mener forskerne å ha funnet løsningen på hvordan man skaper kjernefusjon der to eller flere atomkjerner smelter sammen og danner tyngre stoffer. Prosessen frigjør store mengder energi, men dessverre må det ekstremt høye temperaturer til for å kunne hente ut mer energi enn den som kreves for å skape fusjon.

Det finnes ikke noe materiale i fast form som kan opprettholde tilstanden sin ved en temperatur på flere hundre millioner grader. Derfor benyttes magneter som holder plasmaet (selve drivstoffet i prosessen) svevende, for å unngå kontakt med reaktorveggene. Ved hjelp av en ny type superledende materiale er MIT i stand til å produsere mer effektive magneter til dette formålet.

Magnetene MIT vil benytte skal gi et magnetfelt som er minst fire ganger sterkere enn noe som brukes i pågående eksperimenter innen fusjonsteknikk. Dette skal i sin tur gi en tidobbel økning av den kraften som kan produseres.

MIT skal etter planene bygge en testreaktor, konstruert for å produsere 100 megawatt varme, inne 15 år. Reaktoren kommer ikke å omdanne varmen til elektrisitet, men kommer til å produsere like mye kraft som behovet i en mindre by. Ut-effekten antas å bli mer enn dobbelt så høy som energien som brukes til å varme plasmaet, skriver MIT News.
Prosjektet er et samarbeid mellom universitetet og den MIT-utsprungne private bedriften Commonwealth Fusion Systems. CFS har nettopp sikret finansiering på omkring en halv milliard kroner fra det italienske energiselskapet Eni.

Kilde: Tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism