31 desember 2018

Friluftssykehusene

Foto: Ivar Kvaal
Stiftelsen Friluftssykehuset ble etablert i 2015, og jobber for at flest mulig pasienter, pårørende, ansatte og andre brukere av sykehus får muligheten til å skape gode minner med sine nærmeste i en tøff hverdag. Mestringsopplevelser, trygge medmenneskelige erfaringer og naturbaserte sanseinntrykk har en positiv innvirkning på sykdomsmestringen.

Friluftssykehusene er utviklet for å ivareta alle sykdomsgrupper. Hyttene består av moduler som bygges på fabrikk og settes opp på de forskjellige sykehusene. Hver hytte vil oppleves unik av særegenheten som de ulike tomtene og omgivelsene tilbyr.

Bildene i denne saken er fra hytten som Snøhetta har tegnet, og som er satt opp ved Rikshospitalet.

Hyttene er ment å kunne brukes av alle, også de mest alvorlig syke. Det vil derfor være mulig å trille inn både rullestoler og sykehussenger, og vinduene plasseres slik at pasientene vil kunne se ut uansett om de står, sitter eller ligger. Meningen er å gi et tilbud til de som er for syke til å reise hjem, men som trenger et avbrekk fra sykehustilværelsen. Alle hyttene bygges på sykehusenes områder, med kort vei til akutt hjelp hvis pasientene plutselig trenger det. På denne måten får selv de svakeste mulighet til å omgi seg med natur, men likevel være trygge.


På dagtid vil hyttene fungere som behandlingsrom for ulike avdelinger på de forskjellige sykehusene, men dette er opp til hvert enkelt sykehus. På ettermiddags- og kveldstid skal hytta i henhold til stiftelsens vedtekter være åpent for alle syke og pårørende tilknyttet sykehusene. For å få tilgang til hytta booker man selv inn tid gjennom et bookingsystem. Slik velger man selv når man ønsker å bruke stedet og med hvem.

Friluftssykehusene er enetasjes hytter på innunder 50 m2. Fasaden skal kles i Kebony tre som over tid skifter farge fra lyst til grått treverk. Inngangspartiet vil være kledd i svart treverk.

Hyttene inneholder et familierom/oppholdsrom, et universelt tilgjengelig toalett, og et samtalerom som kan brukes til terapi og behandling. Rommene er designet for å utfordre ideen om helse og arkitektur og estetikk, hvor hyttenes vegger og tak er skrå og varierte. Vegger, gulv og tak er alle i eik av høy kvalitet fra Dinesen.

Foto: Ivar Kvaal
 

Hovedrommet er et større oppholdsrom, ment for at hele familien skal kunne samles. Langs veggene er det sofaer med puter som er spesialdesignet for å kunne settes sammen i geometriske former - noe som kan hjelpe en voksen og være til stor glede for barn som kan bruke putene i lek. Tanken er at man gjør det man ønsker under sitt opphold i hytta, og innslag som dette kan være et ekstra verktøy.

Det mindre samtalerommet har skyvedør og mulighet til å trekke seg tilbake. Rommet har en spesialdesignet putekledd benk hvor man kan sitte, eller ligge og se ut av vinduet. Et bord er innfelt i veggen, som kan slås opp og ned, alt etter ønske. Forrommet/entreen har store, innebygde skap som skal inkludere alt av utstyr som medfølger hytta. Dette gjelder også brann og annen sikkerhet, samt en montert telefon til å kunne ringe til sykehuset.

Toalettet har inngang utenfra, og adgang med rullestol. Rommet har et enkelt design med kvalitetsvarer fra blant annet Intra. Badet vil være utstyrt med dusjhode ved siden av vasken om det er nødvendig med skylling eller vasking av søl. Dette gjør også rengjøring lettere.

 


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism