27 november 2024

Klær er også plastsøppel

Historien om våre klær handler dessverre om slaveri, sprøytegiftbruk, titusener av årlige dødsfall, søppelfjell, helseskadelige tilsetningsstoffer og massiv spredning av mikroplast. Det lages, kjøpes og kastes altfor mange klær, av syntetiske fibre som skader naturen, andre livsformer og oss selv.

Boken Drepende kledelig – sannheten om klærne dine gir den informasjonen vi trenger for å ta gode valg. Boken gir deg spennende, verdifull og rikt kildebelagt kunnskap på et viktig livsområde.

Nordmenn kaster dessverre minst like mye klær som andre folkeslag. Vi kaster dessuten en stor mengde helt ubrukte plagg hvert år. Det meste av klærne inneholder polyester og andre plaststoffer. Norske kleskjeder importerte nesten 75 000 tonn klær i 2022. Det tilsvarer rundt 300 millioner plagg, eller 55 plagg til hver innbygger.

De aller fleste av våre brukte og kasserte klær sendes ut av landet. I 2022 eksporterte Norge 124 millioner plagg, tilsvarende 31 000 tonn. Dette er klær vi har donert til gjenbruk eller usolgte klær fra kjedene. De fleste av oss håper at klærne kommer til nytte i Norge eller i utlandet. Rapporter har imidlertid avdekket at opptil 40 prosent sendes videre fra Europa til land som Ghana og Kenya, hvor de for en stor del havner i søppeldynger, forbrenningsovner eller i havet. I Kenya ender 300 millioner syntetiske plagg som avfall hvert år.

Prosjektet Wasted Textiles i den hensikt å finne ut hvorfor og hvilke typer av tekstiler som innleveres/kastes. Det som overrasket forskerne mest, var at de fant mange splitter nye plagg med merkelapp fra butikken. Overraskende var det også at to tredjedeler inneholdt syntetiske fibre. Bare ett av tre plagg inneholdt naturfibre som bomull, ull og silke. 

Historien om våre klær handler samtidig om mange lyspunkter. Om organisasjoner, enkeltmennesker og unge personer som ønsker å gjøre en forskjell. Om nye og gamle fibre som gir håp om en langt mer bærekraftig og mindre skadelig klesindustri. En historie som du kan påvirke gjennom dine valg.

I denne samtalen snakker forfatter Niels Christian Geelmuyden om boken Drepende kledelig – sannheten om klærne dine. Podcasten handler om slaveri, søppelberg og sprøytemiddelstoffer som dreper titusenvis av fattige mennesker årlig, men også om alle lysglimtene som finnes ved at bruktklærsektoren er i enorm vekst, at store kleskjeder omstiller seg og resirkulerer flere tekstiler og at innkjøpsstopp har blitt en trend.



Les mer om Drepende kledelig her.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism