30 juni 2010

Bruksområdene kan være mange for denne teknologien, som riktignok bare er på forsøksstadiet:



En kan for eksempel se for seg fleksible skjermer, som så kan endre form ved hjelp av løsninger som dette.

Kilde: Nature News

Transformerbart fasademateriale?

I Nasjonal transportplan 2010–2019 er ett av målene at sykkeltrafikken i byer og tettsteder skal dobles. En avgjørende forutsetning for å oppnå dette er at infrastrukturen i større grad legges til rette for sykler. Det gjelder i særlig grad utformingen av bykryss.

I 2010 ba Statens vegvesen Vegdirektoratet TØI om å foreta en oppfølgende gjennomgang der internasjonale effektstudier og erfaringer skulle samles inn, beskrives og vurderes for de seks mest relevante sykkeltiltakene (Sørensen, 2010). Disse er:
  • Tilbaketrukket stopplinje
    Bilenes stopp linje trekkes tilbake i forhold til syklistenes stopplinje.
  • Sykkelboks
    Oppmerket venteområde i krys set, foran bilenes stopplinje.
  • Farget og spesiell oppmerking
    Oppmerking av sykkelfelt med farge, mønstrer eller symboler.
  • Midtstilt sykkelfelt
    Oppmerket sykkelfelt til venstre for høyresvingsfelt for biler.
  • Venstrestilt sykkelfelt
    Oppmerket felt mellom kjørefelt for kjøring rett frem og til venstre, og oppmerket sykkelfelt i selve krysset som muliggjør svingbevegelse i én etappe.
  • Høyrestilt sykkelfelt
    Oppmerket felt til høyre for høyresvingsfelt for biler eller kanalisering av eksisterende sykkelfelt.

Hvordan bedre forholdene for sykkeltrafikken

24 juni 2010

Med kun én søknad kan norske bedrifter fra nå av få vern for sitt design i 65 land.

– Flere bør se på dette som en enkel mulighet til å forsikre seg, sier Egil Sundet, bransjesjef i Norsk Industri Møbel og interiør.

- For å kunne designbeskytte et produkt må designet være nytt på markedet. I tillegg er det et krav at det har en individuell karakter som skiller seg fra andre produkter. Dersom produktene oppfyller disse kravene kan det meste designbeskyttes, sier Marie Rasmussen i Patentstyret. Avtalen omfatter altså alle slag av produkter, fra tannkoster til biler og fly, grafiske framstillinger, ikoner og hjemmesider.

Ny ordning gjør det enklere å verne seg mot kopiering

Foto: John Kotler / Wikimedia Commons
Snøhetta har brukt Karl Johans gate som inspirasjon når de har fått i oppdrag å renovere Times Square i New York. Snøhettas New York-kontor har vunnet oppdraget med å omforme området etter at bystyret i New York for to år siden stengte deler av Times Square for trafikk. I første omgang var dette et prøveprosjekt, men nå skal hele området få en permanent utforming. Trafikken skal bort og området skal bli mer vennlig for fotgjengere. Det blir også sykkelvei.

– I Oslo jobbet vi med Karl Johans gate, og under intervjuene viste vi fram bilder av hva vi gjorde der. Vi vil jobbe tett med Oslo-kontoret på dette prosjektet, alle vil være involvert, sier New York-kontorets leder Craig Dykers til Dagens Næringsliv.

Om alt går som planlagt skal området være totalrenovert om tre år.

Kilde: DN.no

Karl Johans gate inspirerer Times Square

19 juni 2010

Gjerdrum ungdomsskole er et arkitektonisk forbilde fordi den danner sted, har en utforming som peker inn i fremtiden og er godt planlagt. Prisen deles mellom Kristin Jarmund Arkitekter, landskapsarkitekt Østengen og Berg AS og Gjerdrum kommune.

– Gjerdrum ungdomsskole er et djervt bygg som peker inn i fremtiden. Bygget innordner eller underordner seg ikke omgivelsene, men danner et nytt sted. Det demonstrerer hvordan byggeskikken kan fornyes, sa juryleder Erling Dokk Holm da han begrunnet juryens valg.




Blant kvalitetene juryen trekker fram ved Gjerdrum ungdomsskole er den modige plasseringen av bygget – ikke inne i den tidligere bebyggelsen, men i et åpent jordbrukslandskap. Erling Dokk Holm trakk også fram løsningen med et indre gårdsrom som et slags campus med definerte vegger. Innendørs gir bygget gir ifølge juryen store muligheter for å variere mellom prosjektundervisning i åpne arealer og tradisjonell klasseromsundervisning.

Statens Byggeskikkpris 2010 til Gjerdrum ungdomsskole

bing_destination_map.jpg

When you ignore some of the UI elements, the sometimes prolonged waiting time, and the occasional crashes, Bing Destination Maps seems quite interesting as a new way of rendering geographical maps in a more visually simplified, understandable and accessible way.

Kilde: Information aesthetics

Bing Destination Map

18 juni 2010

Skanska har inngått kontrakt med IT Fornebu om å bygge kontorlokaler for 1,3 milliarder kroner på Fornebu. Leietaker er Statoil.

- Jeg er glad for at vi er valgt ut til å gjennomføre et så stort prosjekt som dette. Det er faktisk en av de største enkeltkontraktene innen bygg vi har fått noen sinne. Kontorbygget for IT Fornebu styrker vår ordrereserve og gjør at vi kan fortsette med å arbeide langsiktig i Osloregionen, som er et av våre kjerneområder. Jeg ønsker å takke oppdragsgiver IT Fornebu for tilliten, og er sikker på at prosjektet vil bli en suksess for alle involverte parter, uttaler Petter Eiken, adm. direktør i Skanska Norge AS.

Prosjektet vil bli gjennomført i totalentreprise. På det meste vil mer enn 600 personer være sysselsatt på prosjektet. Kontorbygget vil bestå av ni etasjer, fordelt på fem lameller. Arkitektkontoret A-lab har tegnet bygget, som har et totalareal på 66 800 kvadratmeter.

Statoils nye kontorbygg på Fornebu

The interactive audio-visual installation ‘Lightrails’ was a project that Strukt created together with unheilbar architektur for Project Space inside the Kunsthalle Wien, commissioned by sound:frame festival.

‘Lightrails’ is a light sculpture with the intention to re-define and re-interpret the exhibition room. An easy but effective mapping technique was used to create seamless projections on both sides of the object. Light-beams were triggered by the visitors and ran through the room, following the surface created by the sculpture. Each ‘reflection’ of the light-beam was accompanied by sound. The speed and brightness of the beam was directly influenced by the force the visitors used when triggering the beam stepping on pedals on the floor. This also influenced the volume of the sound-effects. The audio signal was played back on a surround sound system that allowed a spatial positioning of the sounds and created a truly immersive experience.

Sound:frame

17 juni 2010

Statnett har utlyst en arkitektkonkurranse i samarbeid med Norske Arkitekters Landsforbund for en skulpturmast. Masten er planlagt å stå på Heia mellom Målselv og Balsfjord i Troms.
Da tidsfristen gikk ut, hadde det kommet inn 54 ulike bidrag i konkurransen, fra ulike arkitektkontorer, både norske og utenlandske.

Statnett har flere ulike prosjekter der selskapet ser på alternative master til ulik bruk. På Rasta i Lørenskog er det et prøveprosjekt med en nyutviklet mastetype for bynære strøk, og et annet utviklingsprosjekt ser på alternativer for Statnetts standard master.

54 forslag til skulpturmast

Bymiljøprisen gis til en kommune som samarbeider godt med myndigheter, næringsliv og frivillige organisasjoner og tar en ledende rolle i arbeidet for byutvikling og forbedring av bymiljøet.

I år var tema ”vannet og byens liv”. Vann i ulike former har avgjørende betydning for de fleste norske byer og tettsteders landskap og miljø. Våre byer er gjerne anlagt ved havet eller en fjord, ved bredden av en innsjø eller elv og får rikelig med nedbør. Vannet er, foruten å være viktig som transportåre og estetisk element, nødvendig for byens liv, produksjon og kretsløpet med blant annet forbruks- og avløpsvann. Vann er nødvendig for alt liv.

Juryen valgte i år to finalister, Bergen og Trondheim.

Trondheim fikk prisen for åpningen av Ilabekken som tidligere lå i rør. Ilabekken ble åpnet i forbindelse med et stort veiprosjektet. Det er ryddet opp langs bredden og tilrettelagt slik at folk kan gå langs bekken fra Bymarka gjennom et boligområde og ned til fjorden.

Åpningen av Ilabekken er et eksempel på godt samarbeid mellom flere etater. Trondheims samarbeid med Statens Vegvesen gjorde at gjennomfartstrafikken ble ført gjennom byen på en måte som knytter byen tettere til havna og til fjorden.

Åpningen av Ilabekken har dermed fått effekter langt utover selve vassdraget og satt sitt tydelige preg på Trondheim og på livet i byen, heter det i juryens begrunnelse.

Årets vinnerkommune har gjennomført et prosjekt som demonstrerer at den tenker og handler langsiktig og tverrfaglig. I tillegg viser prosjektet hvordan god bruk av vannet kommer hele byutviklingen til gode.

Trondheim tildelt Statens Bymiljøpris

13 juni 2010


Bjørvika. Ekebergrestauranten.
Visualisering av nye Bjørvika. Laget av Vianova for Riksantikvaren
Miljøverndepartementet støtter Riksantikvarens ønske om å få vurdert en mer tilbaketrukket plassering av nytt Munchmuseum i Bjørvika. I et brev til Oslo kommune ber departementet om at kommunen også utreder en plassering lenger inne.

Oslo kommune ønsker i utgangspunktet bare å utrede én plassering av Munchmuseet, ytterst på Paulsenkaia i tråd med arkitektkonkurransen.

Riksantikvaren har uttrykt skepsis mot dette fordi det høye museumsbygget kan blokkere fjordtilknytningen til det kulturhistorisk viktige området med middelalderbyen, Ekebergåsen, Akershus festning, kvadraturen og Operaen.

Vil utrede mer tilbaketrukket Munchmuseum

11 juni 2010

En kortfilm om New York arkitekten Andrew Bermans drømmeprosjekt. han fikk i oppdrag å utforme en skrivestue i skogen i Long Island, og som svar på utfordringen skapte han et bygg som ser ut til å flyte i et hav av løv.

Private Library

Selv om Norge er i særklasse når det gjelder fornybar energi, kan vi gjennom EØS-avtalen pålegges å øke fornybarandelen av det totale energiforbruket ytterligere innen 2020.

Dersom EU får innfridd kravet sine kan Norge måtte øke produksjonen av fornybar energi med over 30 TWh. Det utgjør nær en fjerdedel av dagens elektrisitetsproduksjon. Dersom forbruket av ikke-fornybar energi minker i perioden kan derimot den pålagte produksjonsøkningen reduseres.

Forskingsleder Knut Ener Rosendahl i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener på sin side at økte norsk produksjon av fornybar energi ikke trenger være god miljøpolitikk.

EU krever mer grønn energi fra Norge

10 juni 2010

Mange anerkjente arkitektkontorer utelukkes fra konkurranser om å tegne offentlige bygninger, fordi de ikke har tegnet slike bygninger før.

Cathrine Vigander, partner og daglig leder i Element Arkitekter, blir funnet god nok til å bli invitert av Utenriksdepartementet til å presentere norske skolebygg i København. Hennes arkitektfirma står bak to av de syv nominerte kandidatene til Statens Byggeskikkpris i 2010. Hun regnes også god nok til å undervise studenter ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, og hun brukes som sensor ved NTNU.

Likevel anser norske kommuner hennes team for ikke å være kvalifisert til å tegne skolebygg, kulturhus, servicebygg eller boliger.

Arkitekter utsettes for yrkesforbud

09 juni 2010

- Fra 2020 skal alle nybygg og bygg som rehabiliteres ha passivhusnivå. Større kunnskap om passivhus i byggenæringen er dermed helt avgjørende. Enova har derfor opprettet et rådgiverteam som skal bidra til vellykkede passivhusprosjekter rundt om i hele landet, forteller seniorrådgiver Ann Kristin Kvellheim i Enova.

Rådgiverteamet er et tilbud til alle som velger å bygge passivhusbygninger, også de som ikke mottar pengestøtte gjennom Enovas støtteprogram.

Enova tilbyr rådgiving om passivhus

08 juni 2010

Oslo miljøpris 2010 tildeles en kvinnelig arkitekt som i over 30 år har glødet for å få økologi innarbeidet som en naturlig del av arkitektfaget. I tillegg fikk Siri Haavie og Stein Stoknes hederlig omtale for sitt arbeid med å bevare skole- og parsellhager og bygging av Oslos første passivhus.

Frederica Miller har i over 30 år glødet og arbeidet for å få økologi innarbeidet som en naturlig del av arkitektfaget. Allerede som student satt hun sammen sin egen studieplan på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for å få til et arkitektstudium med økologi som innfallsvinkel (1978-83). Etter endt studium fant hun ingen arkitektkontorer som var opptatt av økologi. I 1984 startet hun og 3 andre arkitekter derfor et eget arkitektkontor i Oslo - Hybris, nå kalt Gaia. Der arbeider hun også i dag. Hun har valgt å kun tegne og bidra til miljøvennlige bygg i sin arkitektkarriere. I sine prosjekter har bl.a. energiøkonomisering, varmeisolering, naturlig ventilasjon, sunne materialer, lokal vann- og avløpshåndtering, livsløpsperspektiv, bevisst forhold til omgivelsene og et samspill med de naturgitte forhold vært i fokus ved valg av løsninger.

Miljøpris til Frederica Miller

07 juni 2010

Det globale nye fornybarmarkedet er foreløpig politisk styrt og politisk drevet. Uten støtteordninger i startfasen, blir fornybarproduksjonen begrenset.

Norsk Industri mener det realistisk sett er som teknologipilot og teknologileverandør Norge kan gjøre en forskjell internasjonalt de nærmeste årene – det er her mulighetene er størst for norsk industri.

I mangel av et velutviklet hjemmemarked er det svært viktig at bedrifter kan kvalifisere teknologi gjennom test- og demonstrasjonsprogram og piloter. Dette fordrer et teknologiutviklingsprogram på minimum 500 millioner pr år.

Fornybar energi: Norges neste industrielle eventyr

03 juni 2010

En ubehandlet trefasade tæres ned av vær og vind – men faktum er at forringelsen tar tid. I et normalt sørnorsk klima vil 5-6 mm erodere vekk i løpet av 100 år. I ekstra værharde strøk vil prosessen ta kortere tid, og fasaden må kanskje skiftes allerede etter 20-25 år, ifølge rapporten ”Overflatebehandling av utvendig kledning”, fra Norsk Treteknisk Institutt.

Allerede etter noen uker vil fasaden imidlertid farges grå eller gråbrun, og få løse trefibre, såkalt fliskritting. Dette er ikke farlig for treverket, og påvirker ikke levetiden. Men hvis det ikke er meningen at huset skal få en beskyttende frakk av maling eller beis, må noen viktige forholdsregler tas hensyn til, og den byggetekniske detaljutformingen, valg av materialer og beplanting m.m. bør vurderes av erfaren arkitekt eller bygningsingeniør.

- Fasaden tar ikke nevneverdig skade av å ikke behandles, men det blir ikke pent. Oppe på fjellet spiller det kanskje ingen rolle, men i mer tettbygde strøk er det ikke vakkert, sier Ole Stræte, ekspert på overflatebehandling ved Teknologisk Institutt.

Kilde: IFI.no

Store krav til ubehandlet kledning

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism