30 november 2012

Fellesforbundet måler fallende produktivitet, og mener dårlig planlegging sløser bort milliarder i bygningsbransjen. Også entreprenører støtter kravet om bedre planlegging, men mener årsaken til problemet er korte tidsfrister på byggeprosjekt. 

– Dette kan høres underlig ut, men vi mener det er for mange samtidig på arbeidsplassene. Svært ofte er det innleid billig arbeidskraft som mangler kompetanse. Den samlede konsekvens av manglende styring, og prosjekter med uendelig antall billige underentreprenøerer, har vist seg uheldige, fastslår Fellesforbundets avdelingsleder på bygning i Trondheim, Roar Aas.

De siste seks årene har den gjennomsnittlige uproduktive arbeidstiden på byggeplasser i Norge økt fra 25 til 33 prosent. Dette i følge Fellesforbundets målinger. Det betyr at hver tredje arbeidsdag i byggebransjen er uproduktiv, og i verste fall fullstendig bortkastet.

Kilde: NRK Trøndelag

Byggbransjen kaster bort milliarder

En millimeternøyaktighet måtte til da treelementer på opptil 15 meters lengde ble montert i inngangspartiet til to kontorbygg i Innovasjonsparken på Ullandhaug i Stavanger.



– Det var svært imponerende å være med på. Opptil 50 bolter i det ene elementet skulle passe inn i like mange hull i det neste – og de passet hver og en, uten noen justering på byggeplassen! forteller byggeleder Oddmund Torjussen i Faber Bygg AS.

Kilde: Byggmesteren

Imponerende nøyaktighet med treelementer

29 november 2012

Visualisering av New Yorks utslipp av karbondioksyd

28 november 2012

Om prisen blir riktig lukter det kioskvelter av BMW i3 Concept Coupé. Bilen er en coupéversjon av BMWs nært forestående helelektriske i3 Concept. Linjelekker sak til småbil å være.

Modellen får en elmotor utviklet av BMW, som yter 170 hestekrefter med et maksimalt dreiemoment på 250 newtonmeter. BMW i3 har en oppgitt rekkevidde på omkring 160 kilometer.

BMW er smarte og lanserer en egen bildelingstjeneste. Dersom du trenger å kjøre lenger enn det elbilens 160 kilometer kan du låne en annen BMW for turen.

BMW i3 Concept

BMW i3 Concept



Statsbygg har laget en kort dokumentarfilm om opprydnings- og sikringsarbeidene etter terrorangrepet på Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Filmen viser noen av de utfordringene som Statsbygg har møtt underveis.

Les om prosjektet

Dokumentar om arbeidet i regjeringskvartalet

27 november 2012

NTNU, SINTEF, Statsbygg, Jernbaneverket, Skanska, Rambøll og Metier gått sammen om initiativet BA2015 med målsetting om å øke lønnsomheten i byggenæringen.
– Byggherrer legger ubevisst inn elementer som gjør effektiv bygging vanskelig. Arkitekter tegner mye rart inn i byggene som driver prisene opp og som fort blir kilder til feil, sier byggeleder Øystein Hvattum i AF-gruppen.

– Omtrentlig planlegging. Dårlig kvalitet, feil, surr og sommel på byggeplassen. Byggherrer som kjøper tjenester uten å vite egentlig hva de vil ha. Og leverandører som ikke helt vet hva de – og andre – skal levere. Resultatet er kok, kaos og svindyre byggeprosjekter, overskridelser og forsinkelser. En ukultur har festet seg – ikke minst fordi markedet har vært villige til å betale for forsinkelser og kostnadssprekker. Men nå har omkostningene blitt for store, innser Halvard Kilde i konsulentselskapet Metier.

Gjennom prosjektet BA 2015 ønsker en å samle «beste praksis» hos de gode aktørene i bransjen. Ambisjonenen er det ikke noe å si på: "Gjennom å implementere internasjonal beste praksis tilpasset norske forhold, skal den norske BAE-næringen fremstå som ledende i verden".

Kilde: DN.no

Bedre byggeledelse skal gi lavere kostnader

Foto: Nina-no/Wikipedia.
"Vegdirektørens pris for vakre veger" er en prestisjetung hederspris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen. Det deles ut to priser – en til et nyanlegg og en til et anlegg som fremhever seg når det gjelder drift og vedlikehold.

Vakre vegers pris 2012 går til Borgestadalléen ved Borgestad gård i Skien og til Bybanen i Bergen .

Vakre vegers pris 2012

26 november 2012

Regjeringen har i dag lagt fram mål for energieffektivisering i bygg fram mot 2040. Virkemidlene vil gi 15 TWh i 2020.

Regjeringens overordnede og langsiktige mål er at nye bygg skal være bærekraftige med et lavt avtrykk på miljøet i hele byggets levetid. Fram mot 2040 vil regjeringen legge til rette for bygg der materialer, forbruk av energi og vann, innemiljø, forurensning, transport og avfall blir sett i en helhetlig sammenheng. Ambisjonen er at energibruken i bygg per kvadratmeter skal være vesentlig lavere i 2040 enn i dag.

Mål for energieffektivisering i bygg

24 november 2012

Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo vil sikre leke- og uteoppholdsarealer i indre by. En ny utearealnorm ligger nå til politisk behandling i Oslo rådhus. Dette er ennå ikke noen vedtatt norm, og muligheten til å innspill og meningsytringer absolutt til stede.

Alle berørte instanser oppfordres derfor til å dykke inn i materien – dette griper direkte inn i hverdagen til alle som praktiserer i Oslo-området.

Er skjerpede kommunale krav det som skal til for å sikre bedre arkitektur?

Kilde: Arkitektnytt

Ny utearealnorm i Oslo

23 november 2012

Industridesigner Paulina Quiñones Gonzalez arbeidet hos Lærdal Medical gjennom Design uten grenser. Der var hun med på utviklingen av fødselssimulatoren MamaNatalie.
Foto: Laerdal Global Health
Tidsskriftet The New York Review of Books har besøkt utstillingen Design uten grenser på DogA. Tidsskriftets Martin Filler, som er en av verdens ledende arkitektur- og designkritikere, framhever at Norsk Forms kapasitetsbygging av lokale designere som viderefører arbeidet som er satt i gang, sikrer bærekraftighet og skiller seg vesentlig fra andre utviklingsprosjekter innenfor designfeltet.




Utstillingen Design uten grenser kan ses på DogA hver dag fram til 2. desember.

Her kan du lese mer om utstillingen.

Ros til Design uten grenser

- Mange er usikre på hvordan man skal sikre en god avtale for å få utført bygge- og håndverkertjenester i Norge. Myndighetene har nå gjort et antall kontrakter gratis og tilgjengelige for alle. Dette er viktig for forbrukerne, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.

Avtaler med klare avtaler om oppstartstidspunkt, tidsfrister, priser på tjenestene og materialvalg er det viktigste bidraget til å redusere mulig uenighet mellom forbrukere og håndverkere i ettertid. Samtidig vil bruk av kontrakter være viktig for å redusere forekomsten av svart arbeid innen byggebransjen.

Når man skal pusse opp eller bygge bolig, er forberedelsene viktig. Det er viktig at partene inngår en skriftlig kontrakt. Derfor er det nå laget standardkontrakter for håndverkstjenester på bolig, for alt fra små vedlikeholdsarbeider til overtakelse av nybygg.

Kontraktene kan lastes ned på nettsidene til Standard Norge, og finnes også via Forbrukerrådets nettsider.

Standardkontrakter for håndverkstjenester på bolig

Miljøverndepartementet arbeider med en ny satsing mot de store byene som skal medvirke til framtidsrettet byplanlegging, bedre bymiljø og tilrettelegging for økt boligbygging. I tilknytning til satsingen har miljøvernministeren etablert et eksternt faglig råd for å bidra til å utvikle politikken.

Foto: Erik Aasheim/MD

Målsettingen med det faglige rådet er å styrke kreativiteten i arbeidet og bidra til faglige innspill, samt skape oppmerksomhet og debatt ute i samfunnet.

-Jeg ønsker å etablere bypolitikk som et tema i den politiske debatten. På samme måte som vi hatt en politisk debatt om distriktspolitikk i Norge, så vil jeg ha en politisk debatt om hvordan byene må utvikle seg, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

-Vi har en distrikspolitikk, men ingen bypolitikk. Det må vi få nå, sa Solhjell på det første møtet med sitt nye "byråd" - fagråd for bypolitikk.

Fagråd for bypolitikk

- Arkitektstudenter har liten innsikt i hvordan det er å arbeide som arkitekt. De trenger bedre forståelse for arkitektens rolle i samfunnet, sier Tarald Lundevall. I en ny bok utgitt ved AHO retter han fokus mot det som venter studentene når de tar fatt på arbeidslivet.

På de fleste utdanningsinstitusjoner for arkitekter er hovedvekten i undervisningen på faget arkitektur, gjennom studioundervisning knyttet til program og formgivning. Det legges lite vekt på å forberede studentene på hvordan det er å jobbe som arkitekt.

I mange land skal studentene gjennom en praksisperiode som en del av utdanningen. Det finnes imidlertid ikke slike ordninger i Norge. Lundevall mener det er en utfordring at kunnskap om arbeidslivet ikke er prioritert på læresteder.

Bok om arkitektprofesjonen

21 november 2012

Ingenting å si på ambisjonene, men nå er det altså slutt.
Styret i BioWood Norway AS har i dag vedtatt nedleggelse av pelletsproduksjonen på Averøya. Overkapasitet og lave priser i pelletsmarkedet, samt tekniske utfordringer i anlegget gjør at produksjonen går med tap.

– Det er styrets vurdering at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for lønnsomhet innen et rimelig tidsrom under dagens markedsforhold, sier styreleder i BioWood Norway, Johan Chr. Hovland.

Produksjonen av pellets vil stanse innen kort tid når råvarene på området er brukt opp. Ferdigvarelageret vil bli solgt, og anlegget vil bli konservert. Arbeidet for å finne en ny eier til virksomheten vil fortsette.

Kilde: Biowood Norway AS

Pelletsproduksjonen på Averøya legges ned

Stathelle står på Riksantikvarens liste over historiske byområder som har nasjonal interesse, men riksantikvar Jørn Holme karakteriserer nye Brotorvet kjøpsenter i Bamble i Telemark som en berlinmur.

– Fra sjøsiden ser man jo dette kjøpesenteret nærmest som en gigantisk berlinmur, som bygger inne hele den historiske byen. Det er ganskje sterkt å se, sier Holme.

– Vi må lære av det. Det er sånn sett synd å peke på Stathelle, men norske politikere må unngå at noe slikt skjer en gang til, sier riksantikvaren.

Kilde: NRK Nyheter

– Ser ut som en berlinmur

20 november 2012

Stadig flere utenlandske arkitekter vinner konkurranser eller får direkte oppdrag i Norge. Utstillingen tar for seg denne relativt nye og interessante utviklingen, som i første rekke er en konsekvens av EUs konkurransedirektiv og større byggevirksomhet i Norge enn i resten av Europa.

Debatten om utenlandsk påvirkning på arkitekturen er ikke ny. Håndverkere fra kontinentet bidro til byggingen av norske middelalderkirker, og etter unionsoppløsningen i 1814 ble landets nye institusjoner i stor grad tegnet av danske og tyske arkitekter. Men siden begynnelsen av 1900-tallet, etter at en egen norsk arkitektutdanning ble etablert ved NTH, har norske arkitekter stått ansvarlig for de aller fleste byggeoppgavene her i landet. Først etter at EUs konkurransereglement ble innført i 1994, begynte utenlandske arkitekter igjen å gjøre seg bemerket i det norske markedet. Tendensen er styrket ved landets gode oljeøkonomi og mange store offentlige byggeoppgaver. I 2012 er resultatet av disse faktorene slående: Et dusin offentlige byggeoppdrag tegnet av utenlandske arkitekter er enten ferdigstilt eller under planlegging og bygging.

Arkitekturimport

18 november 2012

Eva Irene Falleth og Mari Sundli Tveit, begge fra Institutt for landskapsplanlegging, Universitetet for miljø- og biovitenskap, skriver om den påståtte arealkrisen i Oslo.

Fra et faglig ståsted er det ikke noen arealkrise i Oslo. Dette får ikke særlig stor oppmerksomhet i debatten. Det er arealer til 130 000 nye boliger innenfor dagens byggesone. Oslo har i tillegg en reserve på 20 000 ferdigregulerte boligenheter. Disse områdene venter på at utbyggere skal sette i gang med boligbygging. Dette vil dermed gi nok boliger til de 200 000 menneskene man mener Oslos befolkning vil øke med de neste 20 årene.

Forestillingen om at markagrensen skaper bolignød skyldes nok at dette er en enkel forklaring på et vanskelig problem. Ved å gå litt nærmere inn på boligmangel oppdager man fort at dette handler om langt mer enn arealknapphet. Det handler om posisjonering av egne interessert blant opposisjonspolitikere, interesseorganisasjoner og utbyggere. Noen politikere er motstandere av markagrensen.

Utbyggere ønsker å bygge der det er liten økonomisk risiko. Kjersti Flugstad Eriksen skriver for en tid siden at det er dårlig butikk for utbyggerne å bygge i Oslo øst og sør. Det er i disse områdene arealreserven ligger.

Det handler også om dine og mine boligpreferanser. Vi ønsker ikke å bo der det er ledig boligareal. Det er arealknapphet på Majorstuen og Grünerløkka, men ikke i byen som helhet. Debatten om bygging i Marka handler mer om høy etterspørsel fra innbyggerne og byggeønsker fra utbyggere i enkelte områder enn at arealer til boligbygging ikke finnes.


Kilde: Aftenposten

Ingen arealkrise i Oslo

04 november 2012

Horngården
Utstillingen Oslofunkis kommer i Bymuseet i Frognerparken, fra 13. november 2012.

Oslo er rik på funkisarkitektur. Den finnes over hele byen, og i alle typer bygninger. Det er derfor ikke uten grunn at Oslo er blitt kalt «funkisbyen i Norge». De siste årene har det vært en fornyet interesse for denne perioden. Originale bygninger pusses opp, samtidig som nye hus bygges i «nyfunkis».
I denne utstillingen ønsker vi å gi noen smakebiter av «funkisbyen Oslo», og å utforske ideer og samfunnsforhold som formet den. Utstillingen tegner derfor et bredt kulturhistorisk bilde av Oslo i årene mellom ca 1925 og 1940. Dennne perioden regnes som funksjonalismens storhetsstid.

Mellomkrigstiden var en betydelig moderniseringstid. Nye boliger, forretningsgårder og offentlige bygg gjorde hovedstaden til en «funkisby». Moderne materialer som betong, glass og stål ble tatt i bruk, og elektrisiteten fikk en større plass i bybildet gjennom lysreklamer og opplyste utstillingsvinduer.

Oslofunkis

03 november 2012

Enova SF fikk i 2010/11 utarbeidet en rapport som beskrev potensialet for solenergi frem mot 2020. Utviklingen i markedet for produksjon av elektrisitet fra solenergi går så raskt at det er utarbeidet en ny rapport som beskriver teknologi og marked per 2012.

- Det er vanskelig å se for seg at bygg med ambisjon ned mot 0 kWh levert energi kan realiseres uten utnyttelse av solenergi. Det er også gjort bemerkelsesverdige kutt i kostnader selv om noe av dette sannsynligvis skyldes kortvarige forhold grunnet overkapasitet hos leverandørene, sier spesialrådgiver Sverre Inge Heimdal hos Enova.

Rapporten er utarbeidet av Asplan VIAK i samarbeid med Multiconsult, og er et innspill til Enovas løpende strategi- og utviklingsarbeid.

Solstrøm i Norge – 2012

02 november 2012

En enstemmig jury kårer ”Piece of cake” av HUS Arkitekter AS/ Multiconsult AS til vinner av konkurransen og anbefaler at Trondheim kommune inngår et samarbeid med teamet bak ”Piece of cake” for å innarbeide forslaget i det videre arbeid med opprusting av Torvet.



Dette er det andre av de to forslagene som ble bedt om å utdype innsendt materiale. Forslaget viser en leken og spennende møbelserie som spilte godt sammen med gulvet på scenen. Forfatteren argumenterte i det innsendte materialet for et scenebygg med et spekter av muligheter for konstruksjon av et lett scenetak, men viste bare et enkelt, sirkulært tak med bakvegg og søyler med begrensete arrangementsmessige muligheter. Juryen ønsket en utdyping av forslaget fra forfatterne spesielt ble bedt om å følge opp sin påpekning av flere muligheter for utvikling av scenetaket.

“Piece of cake” på Torvet i Trondheim

01 november 2012

Miljøpsykologi er et tverrfaglig felt som handler om det gjensidige samspillet mellom mennesker og fysisk miljø. Interessen er voksende, både i Norge og internasjonalt. I 2009 ble det opprettet et eget nettverk for miljø­psykologi i Norge, men hittil har det vært utgitt lite norsk litteratur om fagfeltet.

– Mange av oss som jobber med miljøpsykologi har lenge tenkt at det mangler faglitteratur om feltet på norsk. Det prøver vi nå å gjøre noe med. Boka er inspirert av Svensk miljøpsykologi som i flere år har vært en viktig kilde til kunnskap om miljøpsykologi i Sverige. Den norske varianten er noe mer populærvitenskapelig vinklet, med flere illustrasjoner. Samtidig er den akademisk lagt opp, og oppsummerer forskning på ulike tema innen fagfeltet, sier forsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk som er en av redaktørene av boka.

Miljøpsykologi spenner bredt, men har en fellesnevner: en samfunns- og atferdsvitenskapelig tilnærming til fysisk miljø. Et mål med boka har vært å legge grunnlaget for et norsk fag­språk på feltet. Det er søkt å komme fram til gode begreper gjennom drøfting og konsensus. Via diskusjoner mellom forfattere, redaksjon og forlag er det funnet gode oversettelser av engelske termer. De engelske ordene er oppført ved første gangs nevnelse av de norske oversettelsene.

Kilde: Transportøkonomisk institutt

Ny bok om miljøpsykologi

Statens vegvesen får mer midler enn noen gang i neste års statsbudsjett. Derfor ønsker vegdirektøren mer fart i planleggingen. På bare et halvt år (mars-september 2012) har tre medarbeidere i Statens vegvesen sammen med to studenter kartlagt og innhentet informasjon om behov for gang/sykkelveger nær skoler i de 22 kommunene i Akershus. Det arbeidet viser ikke overraskende at behovet er stort.

Behovene varierer veldig, fra Bærum som nesten har fortau eller gang/sykkelveger langs alle fylkesveger rundt skoler til for eksempel Nannestad med få gang-/sykkelveger. Derfor kreves både gode kunnskaper og strenge prioriteringer for å veie de ulike behovene opp mot hverandre innen hver kommune og mellom dem.

– Denne kartleggingen har gitt oss mye informasjon vi ikke hadde før. Arbeidet gir nyttig og viktig informasjon om hvilke områder som har et dårlig tilbud og om det er strekninger som bør planlegges og bygges samtidig. I Oppegård og Asker jobbes det nå med såkalte prosjektporteføljer, der flere prosjekter i samme geografiske område planlegges av samme prosjektteam, sier seksjonsleder i Akershus fylkesavdeling, Marit Ulveseth. Hun tror dette er en av flere mulige veger å gå for å få til en raskere og mer effektiv planlegging.

I gang med raskere sykkelvegplaner

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism