31 august 2011

Statoils nye hovedkontor på Fornebu, som skal huse 2500 ansatte, er i ferd med å ta form. Bygget skal samle de ansatte som i dag er spredt på flere kontorer i Oslo-regionen.

Bygget består av fem like treetasjers bygningslameller. Hver lamell er 140 meter lang og 12,5 meter og 3 etasjer høy. Bygningslamellene er konstruert som broer som spenner fritt uten søyler. Dette gir stor fleksibilitet og et bygg som symboliserer Statoils verdier og fagområde.



Arkitektene har latt seg inspirere av norsk offshoreteknologi i arbeidet med prosjektet. Byggets eksterne utkraginger på over 30 meter i alle retninger gjør at strukturen er luftig, har lite fotavtrykk og oppleves dynamisk.

En annen inspirasjonskilde skal være det japanske pinnespillet Mikado, noe som gir en unik sammenstilling av bygningsvolumer, der A-lab har utviklet en ny måte å tenke organisering og bygging av et kontobygg.

Statoil-bygget på Fornebu

OSLO ÅPNE HUS 2011 arrangeres lørdag 10. & søndag 11. september.

I samarbeid med eiere, arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter inviterer Oslo Åpne Hus til en helg med åpne dører til mange av byens arkitektoniske perler. Arrangementet er gratis, og flere av anleggene tilbyr omvisning.

Anleggene som vises omfatter alt fra små private eneboliger og hageanlegg, til store offentlige bygg og byrom. I tillegg til flere av anleggene fra tidligere års Åpne Hus, vil årets arrangement by på en rekke nye anlegg oppført de siste årene.

OSLO ÅPNE HUS | lørdag 10. & søndag 11. september 2011

OSLO ÅPNE HUS 2011

Norske forskere mener de har funnet en forklaring på hvorfor vegger og gjenstander i boliger plutselig får et svart belegg. Heksesot oppstår oftest i nyoppussede og helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt. Sporene peker mot et stoff som finnes i de fleste malinger.

Etter å ha mottatt mange reklamasjoner fra huseiere med heksesot, har boligprodusentene engasjert norske forskere for å komme til bunns i hvorfor stadig flere hus plutselig får svarte vegger innendørs.



Synderen de norske forskerne peker ut er 2,2,4-trimetyl-1,3-pentandiol monoisobutyrat, forkortet TMPD-MIB, med kjemisk formel C12H24O3.

– Det er et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Har funnet årsak til heksesot

29 august 2011

Taket på det nye Ikea-bygget i Bergen er på hele 22.000 kvadratmeter, og skal snart dekkes av planter. Femti semitrailere kommer med plantene, og i en måned skal 20 mann jobbe med å legge på plass taket.

I fire år har de dyrket bergknapp på ett 100 kvadratmeter stort prøvefelt. De har prøvd ut to felt, ett med drenering og ett uten. De har valgt det med drenering på det nye taket, som også kalles sedumtak.

- Målet er å dempe inntrykket av det store taket i terrenget. Sett fra fjellet vil taket gli mye bedre inn i naturen og ikke bli så dominerende. Det er også hensikten med de andre tiltakene vi har gjort, som elven, vollene og natursteinsmurene rundt bygget, sier varehussjef Odd Rune Bjørge.

Kilde: bt.no

Nordens største plantetak


Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  spDuchamp 
Et samlet storting ønsker å doble antall syklende, men i stedet blir det stadig færre som sykler her i landet. I 1992 ble sju prosent av reisene foretatt på sykkel. I 2005 fem prosent og de siste tallene (2009) viser at kun fire prosent av oss velger sykkelen. Det viser tall fra Den nasjonale reisevaneundersøkelsen (pdf). Svenskene bruker sykkelen tre ganger så ofte som oss.

I Nasjonal transportplan 2010-2019 slås det fast at målet er å doble antall syklende. I Klimaforliket (pdf) ble sykkelmålet satt til ti prosent.

– Vi har sett at det er store forskjeller innad i partiene. Det kan svinge fra toppkarakter til stryk. Høyre i Rogaland er for eksempel det eneste fylkespartiet som får toppkarakter, mens Høyre i Hordaland er nærmere stryk fordi de har få konkrete tiltak i sitt program, sier generalsekretær Rune Njøs i Syklistenes Landsforening.

Syklistenes Landsforening ber syklister være kritiske før valget og sjekke nøye ut hva partiene står for når det gjelder sykkel.

– Etter forvaltningsreformen har fylkene fått ansvar for en betydelig større del av veiene, og derav også ansvar for tilrettelegging for sykkel. Fylkesting og fylkespartier må bli gjort oppmerksom på at de har store muligheter til å påvirke sykkelforholdene i sitt fylke, sier Gjøs.

Færre sykler, tross nasjonale mål om dobling

26 august 2011

I Spania har reklamebyrået Leo Burnett laget en smart app til lanseringen av Fiat Street Evo, hvor skilt på samme måte som QR-koder.



Fiat Street Evo - The app that evolved streets forever - YouTube

Fiat Street Evo

24 august 2011

Interesseorganisasjonen Norsk Bane, der norske kommuner eier 70 prosent, mener at investeringene til høyhastighetstog i Norge vil bli dekket av frakt- og billettinntekter i løpet av 30 år.

Norsk Bane engasjerte i januar 2008 Deutsche Bahn International til en grundig gjennomgang av mulighetene for utbygging av høyhastighetstog i Norge. Vectura (de svenske statsselskapene Banverket Projek­tering og Vägverket Konsult, sammenslått til Nordens største konsulentselskap for infrastruktur) har også bistått ved kalkylen av drifts- og anleggskostnadene.

Rapport for strekningene Oslo – Trondheim og Oslo – Bergen, Haugesund, Stavanger ble levert 19.05.09, med detaljerte traséforslag, markedsundersøkelser og økonomiske vurderinger. Se her for sammendraget fra rapporten av 19.05.2009.

09.02.11 ble Oslo – Trondheim supplert med forgreining Dombås – Ålesund. Se her for mer informasjon om Dombås - Ålesund

Resultatene er svært positive:

Utredning om høyhastighetstog i Norge

23 august 2011

Storbritanias kanalsystem hadde enorm betydning før jernbane og senere veitrafikk langt på vei overtok. Nå kan det imidlertid se ut til at vannveiene står ovenfor en renessanse:



CNN.com

Kanaltransport som lavkarbon-alternativ

21 august 2011

Konseptskisse av Emerson Stepp
IT-millardæren Peter Thiel har donert 1,25 millioner dollar til organisasjonen Seasteading Institue, som planlegger å etablere plattformliknende øyer langt til havs. Øyene skal være frittstående "stater" uten tilknytning til noen eksisterende land.

Tanken er å bruke disse samfunnene for å eksperimentere med nye samfunnsformer. Patri Friedman, sjefen i Seasteading Institute, sier at de planlegger å ha en øy med kontorer klare å legge ut til havs fra San Fransisco i 2012,og at det innen 2019 skal være mulig å flytte til organisasjonens øysamfunn for godt.

Vil eksperimentere med småstater til havs

Den svenske gründeren Lennart Nyberg startet tidligere i år nettbutikken Designers Revolt, som selger kopier av designmøbler.

I Norge, Sverige og de fleste europeiske land kan designklassikere kopieres først når det er gått 70 eller 75 år etter opphavsmannens død. I Storbritannia varer den bare 25 år etter at designmøbelet er kommet på markedet. Derfor har Lennart Nyberg registrert firmaet sitt på Isle of Man og plassert lageret i Storbritannia.

Nyberg mener han gjør opprør på vegne av de store, avdøde møbeldesignerne, som – ifølge Nyberg – ville snudd seg i graven dersom de hadde sett de høye prisene møblene deres har fått på grunn av eksklusive lisensavtaler.

– I begynnelsen var det ikke sånn. Designerne hadde visjoner om å spre sitt design. Arne Jacobsen sa at Syveren skulle koste en femtilapp. I dag koster den vel 4000-5000 kroner. Hvem som helst forstår at det er noe som ikke stemmer, sier Nyberg.

Designers Revolt får laget møblene i Kina, og selger mest kopier av danske og finske designmøbler. Nyberg forteller at han har planer om å lage kopier av norske Fredrik Kaysers stoler, og nylig ble nettstedet lansert i Norge.

Kilde: DN.no

Kopimaskinen - Designers Revolt

20 august 2011

Spansk kunst er en mosaikk av stiler, nyanser, kunststrømmer, farger, tendenser og trender som har strukket seg over århundrer, og denne rike kunstarven gjenspeiles blant annet i keltiske festninger, romanske klostre, gotiske klostre, gotiske katedraler, renessansepalass samt mer moderne byggverk som du kan bli bedre kjent med på utstillingen på DogA fra 28. september til 3.
november i år.



33 byggverk vil være representert, og de er valgt ut på grunn av deres rolle i nærmiljøet og hvordan de har bidratt til byenes utvikling. Byggverkene vil bli presentert via bildefremvisninger, på storskjerm, modeller samt lyddusj, slik at du får både en visuell og auditiv opplevelse.

Under utstillingen kan du nå bli bedre kjent med de moderne byggverkene til blant annet Herzog & De Meuron, Santiago Calatrava, Norman Foster, Benedetta Tagliabue, Zaha Hadid, Moneo Brock, Fermín Vázquez, Emilio Tuñon og Luis Mansilla.

DogA

Spansk arkitektur i det 21. århundre

18 august 2011

Bustadutvalet sitt mandat har vore å drøfte og gje tilrådingar på korleis ein kan møte sentrale oppgåver i den sosiale bustadpolitikken i åra framover.

Bjørn Arild Gram, leiar av bustadutvale by Kommunal- og regionaldepartementet, on Flickr
Bjørn Arild Gram, leiar av bustadutvalet (NOU 2011: 15)
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  Kommunal- og regionaldepartementet 

Utvalet leverer ei rekkje forslag til tiltak for å betre måloppnåinga i bustadpolitikken. Utvalet viser til at dei fleste her i landet bur godt og at bustadpolitikken jamt over har vore god. Samstundes meiner utvalet at det er mykje å hente gjennom ein meir aktiv kommunal bustadpolitikk.

.

NOU 2011: 15 Rom for alle – en sosial boligpolitikk for framtiden, blir snarleg sendt på høyring.

Kilde: regjeringen.no

Bustadutvalet meiner fleire bør bli bustadeigarar

Kåringen skal fremheve og hedre aktører som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktivt sted for å bo, arbeide, drive næring og besøke. Kåringen skal bidra til å løfte fram forbilder som kan inspirere andre til innsats.

Påskjønnelse kan gis til aktører som har involvert offentlige, private og frivillige krefter til gjennomføring av tiltak som har ført til kvalitetsmessig og estetisk opprustning av stedet. Opprustningen har ivaretatt og videreutviklet stedets egenart på en nyskapende og bærekraftig måte gjennom god utforming av de fysiske omgivelser.

Tiltakene skal ha bidratt til å øke stedets attraktivitet og folks opplevelse av trivsel, tilhørighet og stolthet for stedet.

Statens pris for attraktiv stad

Bruktboligprisene i Norge har steget 31 prosent siden bunnen i desember 2008, og økningen er på 9,6 prosent det siste året. Likevel skal rolig prisene videre opp.

- Boligprisene har kommet opp på nye rekordnivåer, skriver DnB Nor Markets i prognoserapporten Økonomiske utsikter.

Ifølge rapporten er det i hovdsak to årsaker til at prisene skal videre opp: Flere år med svak nybyggingsaktivitet, kombinert med rekordhøy befolkingsvekst, medfører at tilbudet av boliger for lite. Samtidig er etterspørselen etter bolig høy, som følge av en solid inntektsutvikling for norske husholdninger, et bedret arbeidsmarked og lave rentekostnader.

- Siden det tar tid før boligenhetene kommer ut på markedet, vil begrensninger på tilbudssiden bidra til å løfte boligprisene også i årene fremover, ifølge DnB Nor Markets.

Kilde: DN.no

Skrur opp boligprisforventningene

17 august 2011

Regjeringsbygningen er et av de beste eksemplene på monumental modernisme innen norsk kunsthistorie der den kunstneriske utsmykningen er integrert i selve arkitekturen. Dette skriver Bente Aass Solbakken, kurator, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, i en innledning til museets nettutstilling: Erling Viksjø og Regjeringsbygningen.

Les også: Bygningene i Regjeringskvartalet

Hvordan modernistisk arkitektur skulle kunne utrykke monumentalitet ble diskutert både i USA og Europa på 1940- og 50-tallet. Regjeringsbygningen reflekterer denne diskusjonen. Materialbehandlingen er sentral i Erling Viksjøs monumentalarkitektur, som var rikt dekorert. Bygningens betongoverflater er sandblåste, og detaljer er understreket med sandblåste dekorative mønstre. Bygningen har også flere integrerte kunstverk av Kai Fjell, Tore Haaland, Carl Nesjar, Pablo Picasso, Inger Sitter og Odd Tandberg.

Les også: La Regjeringsbygget stå

Mens Viksjø tegnet på de ulike utkastene til Regjeringsbygningen drev han en intens eksperimentvirksomhet med sandblåst betong. I 1951 publiserte Viksjø teksten «Fasadebetong?» i fagtidsskriftet Byggekunst, hvor han forklarte bakgrunnen for alle eksperimentene med sandblåst betong. Han mente betong var et vidunderlig materiale som led under et utilfredsstillende utseende. Viksjøs tilnærming til den ornamenterte og dekorerte veggen var tosidig – samtidig som han eksperimenterte for å finne måter å avdekke tilslagsmaterialet på, eksperimenterte han også med å la noe av sementhinnen bli stående igjen, i form av ulike mønstre.

Erling Viksjø og Regjeringsbygningen

10 august 2011

Det amerikanske energidepartementet har kåret Philips Lighting til vinner av Bright Tomorrow Lighting Prize-konkurransen, i kategorien for 60-watts utskiftbare lyskilder. Målet med konkurransen er å utvikle energibesparende lyskilder med høy ytelse. USA kan spare 35 terrawattimer strøm årlig dersom alle vanlige 60-watts lyskilder blir erstattet med prisvinneren fra Philips.

Konkurransen ble gjennomført for første gang i 2008. Den fokuserer på 60-watts lyskilden fordi denne er den mest brukte og representerer rundt halvparten av det amerikanske lyskildemarkedet. Som vinner mottar Philips ti millioner dollar i tillegg til ulike kampanjefordeler.

Kilde: Byggaktuelt

Philips til topps med LED

07 august 2011



Noe av det mest spennende ved elektrifiseringen av bilparken er mulighetene det gir får å tenke helt nytt omkring design. Konseptbilden MiraQua er et slikt eksempel på hvordan en kan fri seg fra konvensjonelle kjøretøys layout. Fører og passasjerer kommer inn og ut via en stor dør i fronten. Et relativt stort, og flatt gulv gjør at man kan transportere ganske store gjenstander.



Bilen er designet som et tilsvar til den raske byspredningen, og ditto befolkningsvekst, mange steder i verden. Antall private biler øker, og de blir ofte brukt av bare en eller to passasjerer. Dette gjelder både i utviklingsland og i mer utviklede land.

Navnet MiraQua er en kombinasjon av "mirakel" og "aqua". Det viser til en visjon om at i fremtidens byer vil trafikken kunne flyte like fritt som en vann, og effektivt bringe folk fra A til B.

Jamesdysonaward.com

MiraQua

05 august 2011

Kunstnernes Hus i Oslo ble kåret til vinner da Dagbladets arkitektpanel valgte ut Norges ti viktigste offentlige bygg. Kunstnernes Hus, bygd i 1930, markerer overgangen mellom nyklassisisme og funksjonalisme. Bygget er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas.
Foto: Hans-Petter Fjeld / Wikipedia
Etter mange års innsamling av penger og leting etter en passende tomt for et kunstnernes hus, kunne Bildende Kunstneres Styre i 1927 kjøpe tomten i Wergelandsveien 17. I 1928 ble arkitektkonkurransen utlyst. Deltagerne i konkurransen var bundet av en rekke klausuler og bestemmelser, både når det gjaldt utnyttelse av tomten og bygningens høyde som skulle være 15,4 meter til gesims. Det skulle være overlys i utstillingssalene og plasseringen av inngangpartiet var også bestemt, slik at bygningen skulle tilpasses omgivelsene.

Bygningen er støpt i betong. Utvendig er den øverste kompakte delen kledd med teglstein som er lagt i mønster for å vise at de ikke er bærende. Bygningens nedre del er hvitpusset med en bred baldakin som danner tak over terrassen som strekker seg over hele bygningens fasade mot Slottsparken. I den bakre del av bygningen ble det innredet lokaler for utleie til Statens Kunstakademi med klasserom og professoratelierer i tre etasjer.

Den øvrige listen ser slik ut:

  1. Kunstnernes Hus.
  2. Den Nordiske Paviljongen i Venezia, tegnet av Sverre Fehn.
  3. Ishavskatedralen, tegnet av Jan Ove Hovig.
  4. St. Hallvard Kirke og Kloster, tegnet av Lund & Slaatto.
  5. Storhamarlåven, tegnet av Sverre Fehn.
  6. Oslo Rådhus, tegnet av Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.
  7. Røldal-Suldal vannkraftanlegg, tegnet av Geir Grung og Georg Greve.
  8. Ingierstrand Bad, tegnet av Ole Lind Schistad og Eivind Moestue.
  9. Sundts Varemagasin, tegnet av Per G. Grieg.
  10. Operahuset i Bjørvika, tegnet av Snøhetta.


Kilde: Dagbladet.no og kunstnerneshus.no

Norges viktigste offentlige bygg

Kunstneren Chris Burden har realisert guttedrømmen ved hjelp av transportbånd og matchboxbiler:



‪Metropolis II

04 august 2011


I september neste år kan Oslo føye til en ny, sterk turistattraksjon ved fjorden. Da åpner det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen. Den italienske stjernearkitekten Renzo Piano har nå publisert nye tegninger av hvordan det 8000 kvadratmeter store museumsbygget vil se ut på Tjuvholmen, rett utenfor Aker Brygge.Skissene tyder også på at arkitekten ser for seg en helt ny badestrand for befolkningen, midt i Oslo sentrum.


– Dette blir en revolusjon for oss. I dag har vi ingen mulighet til å vise hele vår samling. Med til sammen 4000 kvadratmeter utstillingsplass under tak, kafé og restaurant, og en gedigen skulpturpark rett utenfor, vil en helt ny verden åpne seg for oss, sier direktør Gunnar B. Kvaran i privateide Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst til Aftenposten.no.

Akkurat nå holder byggearbeiderne på å legge tak på museumsbygget som settes opp i et samarbeid med Renzo Piano og Selvaag.

Utenfor museumsbygget skal Astrup Fearnley-museet etablere en skulpturpark ned mot sjøen.

Kilde: Aftenposten

Slik blir Oslos nye arkitekturperle

Microsofts forskningsavdeling foreslår en løsning for bruke overskuddsvarme fra datasentre til oppvarming av hus og kontorer. Utluftingsvarmen fra en server er på 40 - 50 grader, noe som er perfekt til oppvarming av bygninger, skriver Microsofts forskere i en rapport.

De små datasentre som inneholder mellom 40 og 400 prosessorer, og serverne skal være forbundet i en gigantisk nettsky. Siden de integreres i bygningens varmesystem mener forskerne at etableringskostnadene vil være lavere enn ved tradisjonelle datasentre, som krever egne bygninger og systemer for kjøling.

Kilde: Computerworld

Varm opp huset med egen serverpark

03 august 2011

Her er det allerede tatt til orde for hvor viktig det er å gjenreise regjeringskvartalet i sin opprinnelige form. Onsdag 3. august vil Riksantikvaren ha første møte med Statsbygg om bygningene i regjeringskvartalet. Det må gjøres undersøkelser av bygningenes tilstand før Riksantikvaren kan være med i en diskusjon om bygningene når det gjelder eventuelt videre vern og istandsetting.

Arbeidet med verneplan for alle statlige eiendommer kom i gang i september 2002, med prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer». Verneplanen som angår regjeringskvartalet (Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets landsverneplan) var godt i gang, men ingen av bygningene er vedtatt fredet. Nå er situasjonen dramatisk endret. For Høyblokka og andre bygg var det laget en nøktern registrering over bygningsmasse og alt innhold. Nå stiller Riksantikvaren planen i bero, og samarbeider med Statsbygg før en går videre med den.

Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  alexao 

Bygningene i regjeringskvartalet

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism